Ik sta even stil bij twee observaties van afgelopen week waarbij wat mij betreft groepen mensen in een bubbel zitten. Het woord bubbel wordt op dit moment niet meer in de letterlijke zin van opborrelende lucht- of gasbel in een vloeistof gebruikt. Maar steeds meer in de figuurlijke betekenis van in een bubbel leven: weinig of geen contact met de buitenwereld of met andersdenkenden hebben.

Vluchtelingen

Zo zijn er maar weinig momenten dat ik me schaam dat ik een Nederlander ben. Maar afgelopen week lukte het me gewoon niet om de standpunten te begrijpen van de coalitie die, wat mij betreft, op dit punt in een politieke bubbel leeft. Ik moest vaak denken aan de afvaardiging van deze groep die dit, in de Tweede Kamer en daarna thuis, moest gaan uitleggen.

Volksbank

Andere bubbels herkende ik toen ik deze zomer het boek De Staatsbank van FD-journalisten Pieter Couwenbergh en Ivo Bökkerink las. Er worden in dit boek prachtige beschrijvingen gegeven van verschillende bubbels van groepen (Den Haag, Bestuur en Toezichthouders van de bank). Daarnaast wordt uitgelegd hoe heel veel dure deskundigen nodig zijn om vervolgens uit te leggen wat niet uit te leggen valt. Als ik deze zaterdag in het FD het verhaal van de Volksbank lees lijkt de geschiedenis zich te herhalen. Er wordt weer veel uitgelegd wat niet uit te leggen valt. Wie haalt deze mensen uit hun bubbel? Na de Prooi en De Staatsbank is deel drie denk ik snel geschreven.

Het lijkt erop dat het leven in een bubbel een relatie heeft met macht en winstbejag. Het zou je de vrijwaring kunnen geven om je buiten deze bubbel als mens te moeten verantwoorden voor je daden. Soms komt het berouw als de bubbel is geklapt en de lucht er uitgelopen is.

Hoe zorg ik er zelf voor dat ik, zonder dat ik dat het besef, ook niet leef in eigen bubbels? Ik vertrouw op de kritische gidsen die ik om me heen heb verzameld. Die me gevraagd en ongevraagd feedback geven. Daarnaast probeer ik steeds weer terug te gaan naar de bedoeling. Waarom moet iets wel of niet? Ook probeer ik de uitgangspunten van Deep Democracy toe te passen. Zodat ik vooral de wijsheid van de minderheid omarm en meeneem in de uiteindelijke besluitvorming.