Ik sta even stil bij de eerste contouren van de nieuwe koers van D’66 en bij een stuk van de filosoof Gabriel van den Brink dat op 31 mei in de Volkskrant stond. Beide stukken gaan over ons “burgers” van dit prachtige land. En hoe zorgen we ervoor dat u en ik straks in eerste instantie als burger onze stem laten horen en pas daarna als consument rationeel aan onze zelf gaan denken?

Vrijheid door zekerheid

Centraal in de nieuwe koers staat het motto “opnieuw vrij, gezond en welvarend”. Niets schokkends aan! Opvallend is echter dat in het stuk vrijheid wordt gekoppeld aan zekerheid en dat dit wat mag kosten. Een robuuste samenleving die tegen een stootje kan en waarbij niet altijd de markt leidend is. Iets minder efficiënt en daardoor wel zo degelijk. Vrijheid wordt gekoppeld aan goed onderwijs, aan kunst en cultuur (als basis voor een beschaaft land), aan betaalbare woningen etc.  Een samenleving waarbij ook de overheid haar uitvoerende taken, op afstand van de politieke arena, moet verbeteren. En een omgeving waarbij individuele burgers (bijv. via coöperaties) gezamenlijke doelen kunnen gaan realiseren.

Het juiste verhaal vertellen

Gabriel van den Brink (filosoof) zei deze week in de Volkskrant dat mensen in Nederland zo gelukkig zijn dat ze daardoor bang worden om dit geluk te verliezen. En alleen al door dit idee mogelijk minder gelukkig worden! Hij verwoord dat er steeds meer behoefte aan een algemeen belang ontstaat boven individuele belangen. De kunst wordt dan om de kiezer te laten stemmen als gelukkige burger en niet als consument of inwoner met een irrationeel angstmotief. Ik denk dat veel mensen het nieuwe motto een prima verhaal vinden. Maar hoe trigger je de burger boven de consument zodat je voldoende fans hebt om het ook uit te voeren?

En wat doe ik

Ik heb de uitnodiging van D66 opgepakt om mee te denken. Ik heb besloten om als burger mee te gaan praten en kijken hoe dit verhaal nog beter en concreter gemaakt en gevisualiseerd kan worden. Mogelijk kan ik daarbij de kracht van “principes boven regels” van vorige week ook ergens een plek geven.