Ik sta even stil bij het begrip “voor wat hoort wat” wat ik deze week een aantal keren tegen kwam in het nieuws. Bijv de ontslagbeperking bij corona-maatregelen koppelen aan een mogelijk pensioenakkoord. Het oorspronkelijke “quid pro quo” principe komt uit het latijn en werd vroeger gebruikt in formele contract afspraken. Zo van: “Ik geef je dit en dan geef jij mij dat”. Voor mij heeft het tegenwoordig een meer negatieve context.

Verleidingstechniek

In de marketing wordt dit principe gebruikt als verleidingstechniek. Denk aan het in eerste instantie uitdelen van leuke hebbedingetjes op straat waarna je iets later een abonnement haast niet meer kan weigeren. In de politiek maar ook in bedrijfsleven hoor je regelmatig de informele balans van elkaar zaken gunnen.  Als je er volledig van bewust bent en vooraf de keuze hebt gemaakt om in het krijt te staan is het niet erg. De techniek die mensen vaak gebruiken is natuurlijk om je in situaties van vermoeidheid, onoplettendheid of ongelijkheid een krediet bij je op te bouwen. En deze dan later te activeren. Sommige hebben dit tot kunst verheven en houden deze informele credits in een boekje bij. Anderen cashen het direct.

Niet aan beginnen

Zelf heb ik de afgelopen jaren geleerd dit eigenlijk altijd uit de weg te gaan. Dit kan door zelf vooraf aan te geven dat ik wel iets doe maar er echt niets voor terug wil. En aan de andere kant zelf heel alert te zijn als ik “iets krijg” zonder dat er zichtbaar iets tegenover staat. En als het toch zo is dan expliciet te benoemen dat je er niets tegenover zal stellen of nadrukkelijk aan te geven dat je dit als echt cadeau zonder tegenprestatie ziet. Ik hoef dan minder alert te zijn, hoef geen administratie bij te houden en kan altijd authentiek handelen. De kunst is dan wel dat ik het herken door in het hier er nu alert te zijn.

Bewust zijn

De komende week ga ik extra opletten om te zien wie en op welke manier deze techniek op micro maar ook zeker op macro niveau toepast. Zodat ik mezelf nog bewuster kan worden hoe dit in mijn eigen omgeving speelt.